Sportul regilor, la microscop

Ca incepator, cu 1.000 de euro, iti platesti echipamentul de start si 15 lectii de golf + un abonament anual la un club cu teren de golf care include si legitimarea prin examen practic (ca jucator)..

Considerat “sport capitalist” de catre comunisti, golful romanesc isi reface cu greu ranile dupa anii de tranzitie. Desi sunt destui pasionati cu putere financiara, investitia intr-un teren de golf ramane de viitor pentru majoritatea dintre acestia.

Ai nevoie de un teren de cel putin 60 de hectare, care sa poata fi amenajat dupa standardele internationale – 18 gauri (green-uri), care sa permita crearea unor obstacole (padure, zona de deal, gropi de nisip, lacuri artificiale etc.) si de aproximativ 4 milioane de euro, bani destinati constructiei terenului si sistemului de irigatii + achizitionarii echipamentelor pentru intretinere. Pregatirea unui teren de golf dureaza 1-2 ani, pana poate fi dat in folosinta.

Sunt necesare minim 10 -15 ore de lectii cu un antrenor experimentat … si inca 3-4 luni de exercitiu pe teren. Chiar daca echipamentul necesar se poate inchiria si de la club, este de preferat sa ai unul propriu. Pentru inceput, alege unul mai ieftin, sau mai bine marca consacrata dar crose second hand, care sa nu depaseasca 400 de euro.

Putin despre Istoria noastra…

Regelui Ferdinand I ii apartine prima lovitura de golf pe un teren din Romania. Aceasta a fost executata in 1929, cu ocazia inaugurarii Country Club, actualul Club Diplomatic.

Ca fapt divers, inainte de al doilea razboi mondial, Romania avea cinci terenuri de golf. Patru au fost transformate de nemti in campuri de cartofi, iar ultimul – desfiintat de Nicolae Ceausescu.

Istoria golfului romanesc este strans legata de numele lui Paul Tomita – primul jucator profesionist de golf original din Romania, profesor oficial al Casei Regale. A avut elevi celebri precum regii Carol II, Mihai I si pe Regina Maria, dar si pe premierii comunisti Petru Groza sau Ion Gheorghe Maurer. A participat la sase Campionate Mondiale de golf si la doua turnee Open. Golful i-a dat ocazia sa calatoreasca in lumea intreaga, insa a preferat sa revina in Romania, unde, dupa ’89, a amenajat si deschis un club de golf care ii poarta numele, in orasul natal Pianu de Jos.

… si gaselnita vecinilor…inca din 2007.

“Golf Today”, publicatie de profil destinata pasionatilor, scrie despre golf ca s-a extins rapid in Europa Centrala si de Est in ultimii ani, datorita cresterii nivelului de trai si publicitatii.

Ungaria a gasit deja cheia succesului: turism combinat cu golf. La Zala Springs se finalizeaza anul acesta un proiect de 75 milioane de euro, care cuprinde un teren de golf unde se vor investi 6 milioane de euro, un centru SPA si o podgorie.

Exemplul este urmat si de vecinii nostri bulgari, care au realizat o investitie de 30 milioane de euro in doua terenuri de golf la Marea Neagra, langa Varna si Balcic – asta pe langa cele trei deja existente.

“Pe terenul de golf nu conteaza banii”

Viorel Coman, cel mai bun golfer roman, este antreprenor in constructii, in judetul Alba. Cum arata palmaresul celui mai bun jucator de golf din Romania?

Peste 50 de trofee castigate la campionatele de golf, de 10 ori mi-am reprezentat tara la competitii internationale.

Cat investiti in practicarea acestui sport?

Cheltuielile sunt ale unui jucator modest, iar echipamentul meu este unul mediu, adica nu valoreaza mai mult de 1.500 de euro. Nu ai nevoie de sume exorbitante pentru a juca golf, dar banii nu sunt putini pentru cei care nu isi pot permite. Cheltuiesc in jur de 3.500 euro / an, asta insemnand abonamentul de membru, participarea la turnee si campionate, echipament si tot ce mai este necesar.

La ce campionate internationale ati participat?

In 2004, am fost invitat in Australia la BMW Golf Cup International, turneu de golf rezervat amatorilor, la care au participat primii 40 de jucatori amatori din intreaga lume, eu clasandu-ma pe locul 21. In 2006, dupa ce am castigat turneul Volvo Golf Cup din Romania, am participat, in Anglia, la turneul de caritate Hospice of Hope Romania Golf Tournament.

Ce castig v-a adus golful pana in acest moment?

Nu se pune problema unui castig financiar. La campionatele pentru amatori nu se poate castiga mai mult de un voucher de 500 de lire sterline, iar ca sa ajungi la un campionat de profesionisti este foarte greu.

Pana acum, cea mai mare satisfactie a fost sa-mi reprezint tara in strainatate. Cand se ridica tricolorul, traiesti un sentiment unic. Apoi, sunt multumit de cei doi copii care sunt campioni la categoria lor si de echilibrul pe care l-am castigat practicand acest sport.

Practic, golful te face sa fii alt om, sa gandesti totul altfel si sa legi poate cele mai adevarate relatii de prietenie.
Pe terenul de golf nu conteaza banii si nici nationalitatea.

Cat se castiga din golf?

Afroamericanul Tiger (Eldrick) Woods la 34 de ani a fost cel mai bine cotat sportiv din lume. Pana in Mai 2007 Woods avea 66 milioane de dolari din premii si 481,8 milioane de dolari din vanzarea propriei imagini.
Golf Digest a demonstrat ca Tiger a castigat1 miliard de euro din golf….pana in 2009.

Articol scris pe baza unui articol publicat in 19.05.2007 de catre www.baniinostri.ro si refacut in Octombrie 2015.

Sursa: www.golfromania.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *