La ce stadiu se afla dezvoltarea sportului golf in Romania?

Intre tinta si realitate.

Prezentul articol este adresat mai mult investitorilor, ce nu au inca deschis un teren de golf in Romania dar lucreaza in aceasta directie.

Exista o reala nevoie ca suportul si parerea Dvs, sa fie remarcate/ascultate si drept Club membru al: Federatiei Romane de Golf sau al Romanian Golf Association sau al Asociatiei Nationale a Jucatorilor de Golf.

Tourism & Golf Development doreste sa contribuie la rezolvarea “inerentelor imperfectiuni” specifice dezvoltarii jocului de golf in Romania de astazi.

Neajunsurile semnalate mai jos le consideram normale, deoarece comparabil cu Austria spre exemplu – abia suntem la inceput de drum. Pana si Marea Britanie a trecut pe aici in urma cu mai bine de 350 de ani.

Va multumim stimati Investitori, pentru efortul Dvs deoarece este cel mai important.

Mentionam pe scurt cate ceva din istoria recenta a acestui sport la nivel national… Clubul Tite Golf este primul teren din Romania ce are rating-ul facut, respectiv conform standardelor internationale (USGA) efectuat in mai 2009. Aici era deja aplicat soft-ul de handicap cu licenta corespunzatoare (EGA) de mai bine de 7 sezonuri consecutiv. In 2010 rating-ul a fost facut si la Clubul Paul Tomita.

O problema ramasa inca nerezolvata este: lipsa unui “Fully Quallified PGA Coach” (antrenor cu cea mai inalta calificare in golf) trimis de PGAsE (asociatia profesionista de golf din Europa) pentru implementarea unui plan national de dezvoltare finantat de R&A (autoritatea mondiala privind regulile) si Ryder Cup Foundation (cel mai mare investitor din sectorul public al sportului golf).

Sunt cateva etape scurte ca timp si putin costisitoare, care daca s-ar parcurge ar determina un urias pas inainte pentru noi toti! Desi in primavara lui 2007, programul complet transmis de un expert (canadianul Pascal Simard, PGA coach), indeplinea toate cerintele si a fost aprobat de Federatie, din motive care nu merita sa fie facute publice, nu s-a trecut la fapte…

In 2007 o revista de golf (a Dlui Nicolae Nobilescu) si-a incheiat existenta dar o alta a luat fiinta in 2008 (Golf Life Style) si datorita suportului asigurat de Marius Popescu. Ea a aparut pana in 2012.

Intre 2010 si 2014 a fost publicata ultima revista pe golf de pana acum (anul 2017). O initiativa absolut laudabila a Dlui Condratov si Asociatiei de Jucatori de golf din Romania.

Fenomenul golf in Romania se cere mai bine mediatizat.

Un mare pas inainte in acest domeniu ar fi daca mult asteptata carte de reguli ar fi tradusa si publicata, respectiv distribuita la nivel de Club. Pentru traducere si editare sumele nu sunt mari iar Compania implicata poate fi retribuita prin reclama in cadrul cartii.

Nu putem trece peste acest subiect fara a aduce la cunostinta Dvs ca versiunea pe scurt a regulilor in limba romana a fost tradusa si publicata mai intai de Vertaria (prin 2005) iar in 2009 de catre Clubul Tite alaturi de Clubul Paul Tomita.

Exista comentarii in genul: toate la timpul lor, mai intai sa avem terenuri de 18 green-uri – la nivelul celor de afara si abia apoi putem vorbi de alte realizari. Pana un astfel de teren va fi disponibil in Romania, cel mai sigur in toamna lui 2017, nu mai este mult. Ideal ar fi sa facem o mare diferenta chiar si pana atunci!

Pentru a mentine tonul constructiv, trebuie sa reamintim:

* Federatia este recunoscuta din 2007 ca membru al R&A, EGA, IGF (in mare parte si datorita eforturilor lui Marius Popescu, administratorul acestui site);

* 2016 este al 21 lea an consecutiv de cand se organizeaza competitii nationale, plecand de la 3 pe sezon si ajungand la mai bine de 70 pe sezon.

* Tot astfel a crescut exponential si numarul de companii ce investesc in golf fie si doar ca actiuni team building (mai bine de 60 diferite pe an) dar mai ales drept competitii cu premii crescande ca valoare si organizare din ce in ce mai buna.

Tourism & Golf Development propune realizarea unei campanii nationale de promovare a sportului, a modului de viata sanatos, a culturii si implicit a golfului!

Astfel vom castiga un numar mai mare de jucatori de golf. Politica de marketing a viitoarelor cluburi nu are decat de castigat dintr-o astfel de initiativa!

Cel mai puternic argument pentru a investii in golf azi este acesta: sunt 10 proiecte mari, ce au cautat finantare in 2016, in Romania. Doua terenuri sunt in constructie acum si unul din ele va fi deschis pentru joc in 2017.

Evident exista si alte cateva situatii de rezolvat in plus fata de cele anterior mentionate. Nu le publicam deoarece nu dorim sa criticam, preferam sa construim.

Ramanem la dispozitia tuturor celor care au similare interese cu ale noastre. T&GD alaturi de parteneri puternici la nivel european, ofera consultanta adresata investitorilor in golf, in ce priveste: design de teren de golf, constructie si mentenanta teren de golf sau management de Club.

Sursa: www.golfromania.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *